Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κόβονται οι Ι-5 λόγω έλλειψης στρατευσίμων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

                                   
Η οικονομική κρίση μειώνει τις αναβολές στράτευσης για λόγους σπουδών

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αντανακλά στις Ένοπλες Δυνάμεις και δείχνει πως μέσα στην επόμενη δεκαετία ο αριθμός των στρατευσίμων θα μειωθεί κατά 7.500, ενώ δραματική θα είναι στη συνέχεια η συρρίκνωση των κλάσεων. Οι στρατιωτικές αρχές, σε μία... προσπάθεια να περιορίσουν κάπως τις απώλειες, αυστηροποιούν τον υγειονομικό κανονισμό προκειμένου να βγαίνουν λιγότεροι Ι-5 και να αυξηθούν οι φέροντες όπλο.
Τα μέτρα της προηγούμενης διετίας για τους ανυπότακτους έχουν αποδώσει καρπούς, αν και ο αριθμός τους, εξωτερικού και εσωτερικού, αγγίζει τις 33.000.

Η δύναμη των μονάδων

Στην αύξηση του αριθμού των κατατασσόμενων, σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, φαίνεται ότι συμβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση.

Ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να σπουδάσουν ή να συνεχίσουν τη φοίτηση τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα εντός και εκτός της χώρας, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν πλέον να τους στηρίξουν οικονομικά.

Το στοιχείο αυτό πιθανώς χαροποιεί τους στρατιωτικούς που βλέπουν να αυξάνεται η δύναμη των μονάδων, αλλά είναι ανησυχητικό για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη μόρφωση των νέων Ελλήνων.

Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό όσων ζητούσαν αναβολή στράτευσης για λόγους κυρίως σπουδών προσέγγιζε ή έφθανε το 25% της σειράς κατάταξης, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει στο 22% με φθίνουσα πορεία.

Από τη σειρά κατάταξης το 70% κρίνεται Ι-1 ή Ι-2 και υπηρετεί κανονικά, φέροντας όπλο, ενώ το 5% χαρακτηρίζεται λόγω κάποιων παθήσεων Ι-3 ή Ι-4. Το υπόλοιπο 3% (αφού 22% παίρνει αναβολή) απαλλάσσεται οριστικά από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Ι-5.

Τους λεγόμενους «γιωτάδες» οι στρατιωτικές αρχές επιχειρούν τώρα να τους περιορίσουν, τροποποιώντας τον υγειονομικό κανονισμό που ισχύει τόσο για τα μόνιμα στελέχη όσο και για τους κληρωτούς, κάνοντας το πλαίσιο πιο αυστηρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι που μέχρι τώρα θα μπορούσαν να βγουν Ι-5 με παθολογικά αίτια στο εξής (αναμένεται εντός του επομένου διαστήματος να υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα) θα καλούνται να υπηρετήσουν. Πολλοί δε που κρίνονταν Ι-4 και δεν μπορούσαν να έχουν όπλο θα δύναται να εκτελούν ένοπλες υπηρεσίες, αφού θα χαρακτηρίζονται Ι-3 ή και Ι-2.

Με την παρέμβαση αυτή, αλλά και με το συνεχόμενο «κυνήγι» των ανυπότακτων εξωτερικού και εσωτερικού από τις στρατολογικές υπηρεσίες επιχειρείται να ανασχεθεί κάπως η μεγάλη «διαρροή» των στρατευσίμων ως αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος, αν και η λύση στο φαινόμενο της λειψανδρίας μπορεί να δοθεί μέσα από ουσιαστική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με αξιοποίηση πλήρως του προσωπικού. Το 2012 οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας ήταν 57.500, ενώ το 2022 ο αριθμός τους υποχωρεί στις 50.000. Κατόπιν, η μείωση των λεγόμενων κλάσεων «τρέχει» γρηγορότερα και κρίνεται ανησυχητική.

Λιγότεροι ανυπότακτοι

Όσον αφορά τους ανυπότακτους, ο αριθμός τους μέχρι και το 2009 αύξανε συνεχώς και έφτασε στις 37.186.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα, τόσο στο πειθαρχικό-ποινικό σκέλος όσο και στο οικονομικό σκέλος (επιβάλλεται πρόστιμο 6.000 ευρώ που δεν αίρεται ακόμη και σε περίπτωση ποινικής αθώωσής τους), με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο αριθμός των ανυπότακτων σε 32.883, τέλη του 2011 (17.777 ανυπότακτοι εξωτερικού και 15.106 εσωτερικού).

Και πάλι βέβαια ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, ωστόσο με κάποιες περαιτέρω ενέργειες, όπως η συνεργασία μεταξύ της Στρατολογίας και της Αστυνομίας για τη σύλληψη των ανυπότακτων, εκτιμάται πως θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά αποτελέσματα.

(Ε.Τ. 22/10/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ -)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨