Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πολεμικό Ναυτικό: Υπάρχουν αξιωματικοί «δύο ταχυτήτων»;


Μια επιστολή που εστάλη από ανώνυμο αναγνώστη του παρόντος ιστοχώρου, προφανώς αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρεται σε ένα θέμα το οποίο μπορεί στον πολύ κόσμο να φαίνεται επουσιώδες, έχει όμως συμβολική και όχι μόνο σημασία. Ας δούμε αρχικά την επιστολή που λάβαμε:

«Αγαπητό Defence-Point,
Είμαι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και υπηρετώ πάνω από 25 χρόνια. Προέρχομαι από την παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών Σ.Μ.Υ.Ν. και ονομάστηκα Αξιωματικός προ πενταετίας. Σε όλους τους Αξιωματικούς των Ε.Δ........ απονέμεται ξίφος με την ονομασία τους σε Αξιωματικούς.

Η ηγεσία του Π.Ν. εδώ και 5 χρόνια δεν βρήκε τον τρόπο να προμηθευτεί ξίφη με αποτέλεσμα εκατοντάδες στελέχη να μην έχουν και να ‘βγαίνουν στη γύρα’ για να δανειστούν ξίφος που χρειάζονται ώστε να παραστούν σε τελετές.

Είναι κατανοητό ότι η μη χορήγηση των ξιφών μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προμηθειών.

Όμως, το χρονικό διάστημα των 5 ετών είναι υπερβολικό.

Το περίεργο όμως είναι, ότι για τους απόφοιτους της Σ.Ν.Δ. κάθε χρόνο έως τώρα, η απονομή ξιφών γίνεται κανονικά κατά την αποφοίτηση και οι ηγεσίες έχουν φροντίσει να υπάρχουν ξίφη για τους μελλοντικούς ναύαρχους.

Για τους υπόλοιπους γιατί άραγε ΟΧΙ;

Με σεβασμό, αλλά και… αγανάκτηση,
Ένας φίλος του Defence-Point»

Το ζήτημα που θέτει ο φίλος μας, αποτελεί, δυστυχώς, άλλη μία ένδειξη του χαοτικού τρόπου λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου.

Το γεγονός ότι επί πέντε συνεχή χρόνια δεν έγινε δυνατή η προμήθεια ξιφών για τη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών, ενώ σύμφωνα με τον αποστολέα του μηνύματος η χορήγηση γίνεται απρόσκοπτα για τους αποφοίτους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μπορεί να σημαίνει (ή μπορεί να ερμηνευτεί ότι σημαίνει), τουλάχιστον δύο πράγματα.


(α) Ότι στην πράξη, η χορήγηση ή μη του ξίφους, συνιστά διάκριση μεταξύ των αξιωματικών ανάλογα με την προέλευση τους παρά το γεγονός ότι σε όλους τους αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απονέμεται ξίφος με την ονομασία τους. Οπότε αυθόρμητα γεννώνται τα ερωτήματα: οι αξιωματικοί που προέρχονται από τη ΣΜΥΝ θεωρούνται ως «δεύτερης» κατηγορίας; Κι αν ναι, γιατί συνεχίζει να ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη «μετάβαση» τους στην τάξη των αξιωματικών; Χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα αξιωματικούς που είναι «λιγότερο» αξιωματικοί από κάποιους άλλους και μάλιστα στο… επίπεδο της χορήγησης ξίφους;

(β) Καθώς η χορήγηση ξιφών στους αποφοίτους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων γίνεται ομαλά τα τελευταία πέντε χρόνια είναι βάσιμο το συμπέρασμα ότι εξίσου ομαλά γίνεται και η προμήθεια τους (διαδικασία, διάθεση πόρων, κ.λπ.). Κατά συνέπεια, θα μπορούσε μέσω της ίδιας διαδικασίαςνα γίνει και η προμήθεια ξιφών για τους αξιωματικούς που προέρχονται από τη ΣΜΥΝ. Αν αυτό δεν γίνεται γιατί προβλέπονται άλλοι κωδικοί στον προϋπολογισμό, ή άλλη διαδικασία, ή γενικά για λόγους γραφειοκρατικής αγκύλωσης, τότε δυστυχώς τα πράγματα είναι πιο άσχημα από την περίπτωση (α).

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί! Άμεσα!

Defence-Point

2 σχόλια:

  1. Κύριε συνάδελφε,
    από τη στιγμή που είσαι ανθυποπλοίαρχος ,αυτό που θα μπορούσες να εισηγηθείς στη διοίκηση και κατά πάσα πιθανότητα να γίνει αποδεκτό, είναι να αναφέρεις ότι κατώτεροί σου σε βαθμό (σημαιοφόροι) τους έχει αποδοθεί ξίφος σε αντίθεση με σένα.
    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κυριε συναδελφε, πλακα μας κανεις???
    Στην Π.Α. αποστρατευομαστε και δεν εχουμε παρει ξιφος !!!
    Και δεν ειναι προΙον της κρισης, κραταει χρονια αυτη η κολωνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨