Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Αλμανάκ οικονομικών υποχρεώσεων 2014


Τα χρωστούμενα μήνα προς μήνα

Εως και πέντε διαφορετικοί φόροι ανά μήνα μάς... περιμένουν και τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Χειρότεροι μήνες ο Ιανουάριος και ο Ιούλιος.

Του Θάνου Τσίρου

Με το που άλλαξε η χρονιά, ενεργοποιήθηκαν ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων μας, το καινούργιο «ποινολόγιο» της εφορίας, ο «ενιαίος φόρος ακινήτων» μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και ο μηχανισμός αναστολής των πλειστηριασμών στον οποίο πρέπει να εντρυφήσουν όσοι έχουν «κόκκινα δάνεια». Χρειάζεται ετοιμότητα. Οχι μόνο για την έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων -πλέον οι εκπρόθεσμες πληρωμές επιβαρύνονται και με τόκους, και με πρόστιμα-, αλλά και την αποφυγή των παγίδων.

Τα «SOS» του 2014......

Ζητάμε αποδείξεις από όλους. Διότι, αν δεν συλλέξουμε τόσες ώστε να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός μας, κινδυνεύουμε με πρόστιμο 22% επί του ύψους των αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε ποιες αποδείξεις μαζεύουμε το ’14. Υπάρχει πιθανότητα να μας βάλει δύσκολα αποσύροντας από τον κατάλογο των δαπανών που θα αναγνωρίζονται τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Ειδικά οι αποδείξεις από υδραυλικούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες θα φανούν πολύτιμες.

Ολες οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν εμπρόθεσμα. Διότι οι εκπρόθεσμες βαρύνονται με πρόστιμο που ξεκινάει από τα 100 ευρώ για τις δηλώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου και φτάνει στα 1.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μπλοκάκι. Μάλιστα, για όποιον την... πατήσει για δεύτερη ή τρίτη φορά μέσα στην ίδια πενταετία, προβλέπεται διπλασιασμός και τριπλασιασμός του προστίμου.

Πληρώνουμε -στο μέτρο του δυνατού- εγκαίρως τους φόρους που μας επιβάλλονται και σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μην περάσουν δύο μήνες από τη στιγμή που θα καταστεί μια οφειλή στην εφορία ληξιπρόθεσμη. Διότι με το που θα συμπληρωθεί το δίμηνο, θα επιβαρυνθούμε με πρόστιμα και προσαυξήσεις που θα αντιστοιχούν στο 12,2% του φόρου. Και όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο τόκος.

Δηλώνουμε προσεκτικά τις όποιες μεταβολές επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας κατά τη διάρκεια του 2013 και ελέγχουμε την εικόνα των ακινήτων μας όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας. Η προθεσμία για τη δήλωση των όποιων μεταβολών είναι η 30ή Μαΐου, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει τον Φεβρουάριο. Βάσει αυτών που θα εμφανιστούν στην ηλεκτρονική μας «μερίδα», θα υπολογιστεί ο φόρος στα κτίσματα και στα αγροτεμάχια.

Αν έχουμε «κόκκινο δάνειο» (στεγαστικό, καταναλωτικό ή κάρτα), φροντίζουμε να ενημερώσουμε την τράπεζα ή τις τράπεζες που μας έχουν δανείσει ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις για να ανασταλεί η διαδικασία του πλειστηριασμού. Δεν είναι πλέον «αυτονόητη» η αναστολή, όπως συνέβαινε μέχρι και το τέλος του 2013. Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αν η τράπεζα ξεκινήσει διαδικασία εις βάρος μας, η «άμυνα» θα πρέπει να οργανωθεί πλέον από δικηγόρο και οι υπηρεσίες του κοστίζουν.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Πληρώνουμε:

Την έκτη από τις επτά δόσεις του ΦΑΠ τόσο για το 2011 όσο και για το 2012 (αφορά σε όσους έχουν ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ).

Την τέταρτη και τελευταία δόση του ΦΑΠ έτους 2013 (επίσης για ιδιοκτησίες άνω των 200.000 ευρώ).

Το χαράτσι στα ακίνητα έτους 2012, εφόσον δεν το πληρώσαμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Η οφειλή πληρώνεται μέσω εφορίας έως τις 31/01 - χρωστούν 1,65 εκατ. Ελληνες.

Την τέταρτη από τις πέντε δόσεις του χαρατσιού στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) για το 2013 μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 (δεν τα έχουν πληρώσει 95.000 οδηγοί, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα).

Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης έτους 2012 για την κατοχή αυτοκινήτου άνω των 1.929 κυβικών (χρωστούν 7.081 υπόχρεοι).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Πληρώνουμε την τελευταία δόση για τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Πληρώνουμε την τελευταία δόση για το χαράτσι ακινήτων έτους 2013 μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση του 2014 και πληρώνουν την πρώτη από τις οκτώ δόσεις του φόρου.

ΜΑΪΟΣ

Καταβάλλεται η δεύτερη από τις οκτώ δόσεις του φόρου εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Πληρωμή της τρίτης δόσης (από τις οκτώ) από τους μικρομεσαίους.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Καταβάλλονται:

Η πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν φυσικά πρόσωπα το 2013 (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.).

Η πρώτη από τις τρεις δόσεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (για όσους είχαν στην κατοχή τους δίλιτρα αυτοκίνητα και πισίνες μέσα στο 2013).

Ο συγκεκριμένος φόρος θα ενσωματωθεί στο εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος.

Η πρώτη από τις 6 δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Η πρώτη από τις 6 δόσεις του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων (για όσους είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ την 01/01/2014.

Η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πληρώνουμε:

Τη δεύτερη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων (από τις 6).

Τη δεύτερη δόση του φόρου σε περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Καταβάλλονται:

Η τρίτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων του 2013.

Η δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η έκτη δόση του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πληρώνουμε την τέταρτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Καταβάλλονται:

Η τελευταία δόση του φόρου για τα εισοδήματα του 2013 και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η πέμπτη δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Πληρώνονται:

Τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Η τελευταία δόση του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ» (τεύχος 554).

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨