Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΦΕΔΡΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΠΕΖΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗ

                        闒粀闀粀闒粀闀粀
                          Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ     Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ
                            Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν    Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν   
                                                         ΑΚΡΙΤΩΝ  3  ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ   ΑΘΗΝΑ  142 34                  
                                           ΤΗΛ.  210  27 75 267   FAX  210  27 16 168
            e-mail:  cptmga@otenet.gr & pansyva@gmail.com
ΑΠ: ΠΑΝΣΥΒΑ 1902
ΑΘΗΝΑ ΔΕΥΤ 20 ΟΚΤ 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.
ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΦΕΔΡΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ 
ΠΕΖΙΚΟΥ 
ΑΕΡΟΠΟΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗ
Στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου είχαμε επισημάνει την Πανελλαδική παρουσία του Συνδέσμου μας με έργα και πράξεις των μελών μας. Έτσι αυτή την φορά μετά την Σιθωνία, ένα άλλο μέλος μας ο Χειριστής.....
(Σ.Ε.Ι.Δ-Π.Α) κος Αδαμάντιος Ζυγομαλάς που είναι μέλος του Δ.Σ του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπόρων, δραστηριοποιούμενος επαγγελματικά στην Ακριτική Λέσβο, προέβη σε μια μακρόχρονη έρευνα που αφορούσε την ζωή και το έργο του Λέσβιου Αεροπόρου Δ. Γιανναρέλη. Έναυσμα για την έρευνα αυτή στάθηκε η ονομασία μιας εκ των κεντρικών λεωφόρων της Νήσου σε  «Ανθυπολοχαγού (ΠΖ) Αεροπόρου Δημητρίου Γιανναρέλη». (είναι η λεωφόρος της Βορειοδυτικής εισόδου της πόλεως της Μυτιλήνης). Ελάχιστοι όμως έως κανένας από τους σύγχρονους κατοίκους του νησιού, δεν γνώριζε μέχρι τώρα ποιος ήταν και ποια η ιστορία της ζωής εκείνου που άξιζε να φέρει το όνομά του ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλεως.      
                                                                                                                                  
Η μακρόχρονη αυτή έρευνα του μέλους μας  απέδωσε καρπούς και με συμπαραστάτη τον Στρατηγό Δκτη της 98 ΑΔΤΕ κο Δημήτριο Μπίκο,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αερολέσχη Μυτιλήνης Τιμήθηκε το Σάββατο 18 Οκτ 2014 η μνήμη του Ήρωα Αεροπόρου, με την Παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του νησιού και Επιμνημόσυνη Δέηση ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον αύλειο χώρο της Μεραρχίας 98 ΑΔΤΕ στη Παγανή. Κατά την διάρκεια της τελετής παρουσιάσθηκε η ζωή και η δράση του, αποδόθηκαν τιμές με προσευχή του Μποτνιάσκι ενώ αεροπλάνο της Αερολέ-σχης Μυτιλήνης πραγματοποιούσε πτήση πάνω από το χώρο της εκδήλωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας ντοκουμέντων της εποχής.  

                  C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01910.jpg  C:\Users\gmerm\Desktop\IMG_0873.jpg     
                                   Το ΔΣ/ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α απέστειλε το παρακάτω έγγραφο -χαιρετισμό.
                  Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ     Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο ΣUntitled-1 copy
                Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν    Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν
                     ΑΚΡΙΤΩΝ  3  ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ   ΑΘΗΝΑ  142 34
                  ΤΗΛ.  210  27 75 267   FAX  210  27 16 168
                                                    e-mail:  cptmga@otenet.g
ΑΜΕΣΟΝ                                    
ΑΘΗΝΑΙ 17 ΟΚΤ 2014
ΑΠ: 1901
ΠΡΟΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΟΝ ΔΚΤΗΝ 98 ΑΔΤΕ
ΚΟΙΝ: α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
          β. ΑΣΔΕΝ/ΔΕΝΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΕΟΡΤΑΙ-ΤΕΛΕΤΑΙ
ΣΤΡΑΤΗΓΕ,
  1. Το  Δ.Σ του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπόρων (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.)  σας ευχαριστεί θερμά για την αποσταλλείσα πρόσκληση, που αφορά την Ιστορική Εκδήλωση σας για τον Ήρωα Αεροπόρο Εφ. Ανθλγό (ΠΖ) Δημήτριο Γιανναρέλη το Σάββατο 18 Οκτ.2014.
  2. Είναι πράγματι συγκινητικό όταν έτερος Κλάδος των Ε.Δ και όχι αυτός της Πολεμικής Αεροπορίας (ως καθ΄ ύλην αρμόδιος) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία Τιμής και Μνήμης για Αεροπόρο, που έδωσε την ζωή του προκειμένου να εδραιωθεί το Αεροπορικό Όπλο και καθιερωθεί η Αεροπορία, σε όλες τις μορφές, στην Πατρίδα μας.
  3. Πράξεις όπως αυτή σας Τιμούν ως Άνθρωπο αλλά και ως Έλληνα Ανώτατο  Αξιωματικό, παράλληλα δε προσδίδουν αισθήματα Εθνικής Υπερηφανείας και Ιστορικής Μνήμης τόσο στον Λαό της Ακριτικής Λέσβου όσο και στο Στρατιωτικό Προσωπικό του οποίου άμεσα προΐστασθε.
  4. Δυστυχώς λόγοι ανεξάρτητοι της Θελήσεως μας δεν επιτρέπουν την μαζική συμμετοχή μας (ως Δ.Σ και Μέλη) οπότε τον ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α θα εκπροσωπήσει το μέλος του Δ.Σ / ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ κος ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ (ΣΕΙΔ-ΠΑ)

5.Ευχόμενοι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση σας η οποία πρόκειται να αποτελέσει ιστορικό σταθμό τόσο στα Ελληνικά Αεροπορικά Δρώμενα, όσο και στην τοπική κοινωνία.
Διατελούμεν
Μετά Τιμής
  Ο Πρόεδρος                   Ο Ειδικός Γραμματεύς
Μιχάλης Άνθιμος        Κώστας Δημόπουλος
τ. Κυβερνήτης Ο.Α.           τ. Κυβερνήτης Ο.Α.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ.

Ποιος ήταν όμως ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Αεροπόρος Δημήτριος Γιανναρέλλης.
Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού Δημήτριος Γιανναρέλης γεννήθηκε το 1902 στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Tο 1920 κατατάχθηκε στην Στρατιωτική Αεροπορία ως εθελοντής στρατιώτης, και πήρε πτυχία οδηγού αεροπόρου
Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ. Ασίας υπηρετώντας στην Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων.
Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και τον Οκτώβριο 1923, μετατέθηκε στην Α’ Μοίρα αεροπλάνων στην Αθήνα στο ΓΟΥΔI.
Φοίτησε στην σχολή της Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατού με εκπαιδευτή τον Λοχαγό Δημήτριο Καμπέρο, και αποφοίτησε με πολύ καλή βαθμολογική σειρά. Με νόμο του 1918 δόθηκε η δυνατότητα στους οπλίτες πτυχιούχους οδηγούς-χειριστές και τους παρατηρητές να ονομάζονται έφεδροι Ανθυπολοχαγοί, εάν είχαν τρίμηνη υπηρεσία σε επιχειρήσεις.

Το Αεροπορικό Ατύχημα - ο Θάνατος του ήρωα.

Απόσπασμα από Δημοσίευμα εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 7ης Σεπτεμ-βρίου 1924:
«Την 8:30 το πρωί ο ανθυπολοχαγός αεροπόρος ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ απε-γειώθη από την Α΄ Μοίρα αεροπλάνων στο Γουδή, επιβαίνων ενός αεροπλάνου τύπου Mάρς εκ των τελευταίως αγορασθέντων.
Ο Γιανναρέλης ανελθών εις ύψος 1000 μέτρων εξετέλεσε επί ημίωρον περίπου, διαφόρους ακροβατικούς ελιγμούς, περί την 9 π.μ, στο αερο-δρόμιο της ναυτικής αεροπορίας ΤΑΤΟΊΟΥ.

C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01736.jpg C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01867.jpg

Μετά την προσγείωσή του, ο Γιανναρέλης εξήλθε και παρέμεινεν επί τινά λεπτά εις το αεροδρόμιο. Ακολούθως ανήλθε πάλι επί του αερο-πλάνου του, περί την 9:15 και απεγειώθη. Μόλις ανήλθε εις ύψος 10 περίπου μέτρων ήρχισεν εκτελών στροφήν μικράς ακτίνος με χαρα-κτηριστικήν απότομον και ουχί ευθείαν ανάβασιν, ήτις εγένετο αιτία απώλειας της ταχύτητος.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο ευρέθη σε αυτήν την κατάσταση μετά από βλάβη του κινητήρα.
ο αεροπλάνον εις ύψος 15 περίπου μέτρων κατέπεσεν αποτόμως συνετρίβη και ανεφλέγη αμέσως.

    C:\Users\gmerm\Desktop\IMG_0849.jpg  C:\Users\gmerm\Desktop\IMG_0850.jpg  C:\Users\gmerm\Desktop\IMG_0853.jpg

Ο ατυχής Γιανναρέλης ανεσύρθη απανθρακωμένος εκ των ερειπίων του τελείως καταστραφέντος αεροπλάνου.
Ο Γιανναρέλης ,εις εκ των καλυτέρων αεροπόρων, είναι ηλικίας 21 ετών κατάγεται δε εκ Μυτιλήνης. Στο Α΄ Σώμα Στρατού ανετέθη η μεταφορά της σωρού του νεκρού. Η κηδεία θα γίνει σήμερον 11 π.μ εκ του Ιερού Ναού Μητροπόλεως Αθηνών.
Υπηρετώντας στην Αεροπορική Υπηρεσία Στρατιάς.
Τον Αύγουστο του 1919 συγκροτήθηκε η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης με έδρα το Καζαμίρ, η οποία και ακολούθησε τις μετακινήσεις του Στρατού Ξηράς.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1920 το Αεροπορικό Σώμα μετονομάσθηκε σε Διεύ-θυνση Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατιάς στην οποία υπαγόταν η Α΄ Μοίρα Αεροπλάνων η Β΄ και η Γ΄.  Η Α΄ Μοίρα έδρευε στη Δράμα, η Β΄ στο Καζαμίρ και η Γ΄ στην Πάνορμο.
Στις επιχειρήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1920 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Γ΄ Μοίρα και τα δύο Σμήνη Ναυτικής Αεροπορίας που πραγματοποίησαν με επιτυχία πολλές αναγνωρίσεις καθώς επίσης πολυβολισμούς και αντιαεροπορικές περιπολίες. Την 1 Μαΐου 1921 συγκροτήθηκε και η Δ΄ Μοίρα Αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Μίκρας και μεταστάθμευσε στο Καζαμίρ.

  C:\Users\gmerm\Desktop\IMG_0852.jpg C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01786.jpg

C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01903.jpg C:\Users\gmerm\Desktop\DSC01823.jpg

        C:\Users\gmerm\Desktop\-2014-oct-20-004-1.jpg C:\Users\gmerm\Desktop\-2014-oct-20-003.jpg

Στις αρχές του 1922 η διάταξη της Ελληνικής Αεροπορίας είχε ως εξής:

Α΄ Μοίρα Αεροπλάνων στην Ορεστιάδα.
Ο Όρχος Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι Β΄ και Γ΄ Μοίρες στο Δορύλαιο (Εσκί Σεχήρ).
Η Δ΄ Μοίρα στο Ουσάν .
Ο Όρχος Αεροπορίας Στρατιάς Μ. Ασίας στο Καζαμίρ.
Η Ε΄ Μοίρα Αεροπλάνων στο Ουσάκ .
Στρατιωτική και Ναυτική Αεροπορία συνέχισαν να πραγματοποιούν αναγνωρίσεις, καταδιώξεις εχθρικών αεροπλάνων αλλά και βομβαρ-δισμούς θέσεων και οχυρών του εχθρού.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨