Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. ΕΙΣ ΤΗΝ 74ην ΕΠΕΤΕΙΟΝ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ


1. Ο ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. πραγματοποίησε κατά το τριήμερο 03-05 Απριλίου 2015 εκδρομή - προσκύνημα σε δύο επισκέψιμα, εκ των Οχυρών, της «Γραμμής Μεταξά», για να τιμήση την 74ην επέτειον της κηρύξεως του Ελληνο-Γερμα-νικού Πολέμου του 1941 και το δεύτερο «ΟΧΙ»........




2. Η επίσημος συμμέτοχη τριάντα (30) ατόμων, οργανώθηκε από το Προεδρείο του Συνδέσμου καί έλαβαν μέρος τόσο Μέλη όσο καί μη Μέλη του ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. Τα περισσότερα από τα τελευταία, τελείωσαν την εκδρομή, καθιστάμενα Μέλη του Συνδέσμου.



3. Κατά την άνοδο προς την Μακεδονία στάση έγινε στίς Θερμοπύλες, όπου επισκεφθήκαμε, το παραπλεύρως του αγάλματος του Σπαρτιάτη Βασιλέως ΛΕΩΝΙΔΑ, δημιουργηθέν, από το 2010, «Κέντρον Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» του Δήμου Λαμιέων, στο οποίο μια ευειδής και λίαν κατηρτι-σμένη Αρχαιολόγος-Ιστορικός, υπάλληλος του Δήμου, εισαγάγει τους επισκέ-πτες στα της επικής «Μάχης των Θερμοπυλών» μέσω προβολών «βίντεο» καί τρισδιάστατων διαδραστικών προγραμμάτων σε ένα νέο καί απολύτως σύγχρονο κτίριο στο οποίο παρέχονται και οι στοιχειώδεις ενδιαιτήσεις για μια ολιγόωρη στάση.


4. Τό μεσημβρινό γεύμα, με άδεια του Στρατηγού Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντγου (ΠΖ) κου Ιωάννη Ηλιόπουλου, την φροντίδα του Συνταγματάρχου (ΠΖ) κου  Θεοδώρου Παπαθεοδώρου, Δντου, και του προσωπικού, πραγματοποιήθηκε  εις τήν Στρατιωτική Λέσχη Φρουράς Λαρίσσης (ΛΑΦΛ) και εν συνεχεία η ανοδική πορεία μας συνεχίσθηκε χωρίς πολλές διακοπές μέχρι τα Ανω Πορρόια, το χωριό, πού είχε επιλεγεί για να καταλύσουμε.



5. Το μικρό αλλά λαμπρό ξενοδοχείο «Πανόραμα», μας φιλοξένησε γιά δυό-μιση ημέρες με ευγένεια και φροντίδα,ευρίσκεται δε παραπλεύρως της οικίας του αειμνήστου Εφ. Επιλοχίου (ΠΖ) Δημητρίου Ίτσιου ο οποίος ως Διοικητής των Πολυβολείων «Π7 & Π8», του «ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ», δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς κατά την εισβολή το 1941, ευθύς μετά τήν παράδοση του Οχυρού, σε εκδίκηση για τον μεγάλο αριθμό απωλειών. πού είχε προκαλέσει στους επιτιθεμένους.



6. Τα Άνω Πορρόια είναι ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο σε υψόμετρο περί-που 400 μέτρων στην πλαγιά του όρους Κερκίνη (Μπέλες), που αποτελεί και το σύνορό μας με την Βουλγαρία και το Κράτος των Σκοπίων.



7. Το πρωί του Σαββάτου 04 Απρ 2015, ήταν ένα ηλιόλουστο αλλά παγωμένο πρωινό, που επισκεφθήκαμε το «ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ», και ξεναγηθήκαμε εκεί από τον Αρχιφύλακα της μονίμου στρατιωτικής δυνάμεως, που παραμένει στο Οχυρό, τόσο εντός των στοών όσο και στο μικρό αλλα περιεκτικό Μουσείο.


8. Το θέαμα ήταν συγκλονιστικό και η αίσθηση των συνόρων με την Βουλγα-ρία τόσο παράδοξη όσο καί απειλητική, καθώς η απόσταση φαινόταν όση μια αναπνοή.


9. Ο χώρος υποβλητικός, επιβλητικός και εντυπωσιακός, καθώς το Οχυρό είναι σε κατάσταση μη μουσειακή ακόμη και προσφέρει την αίσθηση - επαφή με το παρελθόν και τις τραγικές ημέρες της αμύνης κατά των γερμανικών δυ- νάμεων εισβολής.



10. Τό απόγευμα, της ίδιας ημέρας, στις Σέρρες, φιλοξενηθήκαμε, ως επίση-μοι προσκεκλημένοι του νεότευκτου «Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη» (Σ.Φ.Οχ.Ι)  στο Αμφιθέατρο του ωραίου κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και παρακολουθήσαμε τόσο τον χαιρετισμό του Προέδρου ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. τ. Κυβερ-
νήτου Ο.Α κου Μιχαήλ Άνθιμου, για την 74ην Επέτειον της «Μάχης των Οχυ-ρών» και την ίδρυση του Σ.Φ.Οχ.Ι, όσο και την  ομιλία του Ειδικού Γραμματέως / ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. κ. Γεωργίου Δ. Μέρμηγκα πού ἀαναφέρθηκε στην δράση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α) κατά τους Ελληνοϊταλικό καί Ελληνογερμανικό, Πόλεμους 1940-41 καί την αποδημία για την Μέση Ανατολή, μετα την κατάρρευση του Μετώπου και την Ιταλο-Γερμανο-Βουλγαρική τετράχρονη Κατοχή της Πατρίδος μας.



11. Η  αίθουσα του Αμφιθεάτρου ήταν κατάμεστη και το κοινό, παρουσία της Αναπληρωτρίας Υπουργού Βορείου Ελλάδος και των τοπικών Αρχών, επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον και προσοχή .




12. Είχε προηγηθεί ομιλία του Προέδρου του «Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη» Φαρμακοποιού κ. Γεωργίου Τάτσιου και ακολούθησε ομιλία του Εφ. Συνταγματάρχου (ΠΖ)ε.α. – Συγγραφέα κ. Ηλία Κοτρίδη για την Μάχη τού Ρούπελ και γενικώτερα την «Μάχη των Οχυρών».



13. Τό ίδιο βράδυ γευματίσαμε στην Λέσχη Φρουράς Σερρών με την μέριμνα και ευγενή φροντίδα του Διοικητού του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγμα-τάρχου (ΠΖ) κου Ιωάννου Γκουτζουρέλα.

14. Το γεύμα έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών σε όλους τους συμμετέ-χοντες στον επίσημο εορτασμό της 74ης Επετείου της επικής «Μάχης των Οχυρών».



15. Τό πρωί της Κυριακής 05 Απρ 2015, αναχωρήσαμε από τα Άνω Πορρόια για το «Οχυρό Ρούπελ» και τον επίσημο εορτασμό της Επετείου.
Στην κορυφή του Οχυρού, επάνω από τις στοές, που γνώρισαν τον επικό αγώνα του 1941 είναι εγκατεστημένο ένα εντυπωσιακό μνημείο.

16. Φθάσαμε καθώς τελείωνε η λειτουργία της Κυριακής των Βαϊων και παρακολουθήσαμε το τέλος της.

17. Ακολούθησε η άφιξη του Τμήματος της Προεδρικής Φρουράς, που είχε σταλεί για να απονείμει τιμές και των επισήμων, που προσήλθαν στήν τελετή, καθώς και της πολυπαρασημοφορημένης Ιερής «Πολεμικής Σημαίας».



18. Η επιμνημόσυνος δέησις για τους πεσόντες εψάλη από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

19. Ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών, σε συγκινητική υποβλητική σιωπή, πού διεκόπτετο μόνον από τίς ριπές των πολυβόλων, τις βολές των πυροβόλων και τον ήχο του χιονόνερου, που έπεφτε ακατάπαυστο σε συνδυασμό με τον δυνατό ριπαίο, ψυχρό άνεμο.

20. Τον πανηγυρικό ἐεξεφώνησε ο Διοικητής τουῦ 10 Συντάγματος Πεζικού - Σερρών Συνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Ιωάννης. Γκουτζουρέλας και ακολούθησε η κατάθεσις στεφάνων, όπου ο ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. εκπροσωπήθηκε φυσικά από τον Πρόεδρο μας κ. Μιχαήλ. Άνθιμο συνοδευόμενο από τον Γενικό μας Γραμμα-τέα Αντγο (ΑΣ)ε.α κο Γεώργιο Κυριακάκη, ενώ τα μέλη της «αποστολής» και οι λοιποί επισκέπτες παρακολουθούσαν με κατάνυξη και σεβασμό.

21. Η επίσκεψις συμπληρώθηκε με περιήγηση στο ίδιο το Οχυρό και στο μικρό αλλά περιεκτικό ανακαινισμένο Μουσείο, που υπάρχει στον χώρο.

22. Μετά το τέλος της επισκέψεως, άρχισε το μακρύ ταξίδι της επιστροφής για την Αθήνα,όπου αφιχθήκαμε περί την 23:30 ώρα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».



23. Η εξόρμησις – προσκύνημα ήταν ομολογουμένως πολύ καλά οργανωμένη και φροντισμένη, το ξενοδοχείο καλό και η ομήγυρης δέθηκε εύκολα και ευχάριστα σε μια ωραία συντροφιά , πού απήλαυσε τις μοναδικές αυτές ιστορικές εμπειρίες – ακόμη και το δριμύ κρύο πού μας υποδέχθηκε στην Βόρειο Ελλάδα.

24. Τελειώνοντας το ΔΣ/ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. εκφράζει :

       A. Τις καλύτερες ευχές του για ευόδωση των σκοπών του νεότευκτου «Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη» (Σ.Φ.Οχ.Ι) και την υπόσχεση ότι θα είμεθα πάντα αρωγοί, στο μέτρο του δυνατού, ως συναφής Πανελλήνιος Οργανισμός.

  
       Β. Τις θερμές ευχαριστίες του για την επίσημο πρόσκληση και τις λοιπές διευκολύνσεις στους:
Υπουργό Εθνικής Αμύνης κον Πάνο Καμμένο, το Σ.Γ/ ΥΕΘΑ, τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κον Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Α/ΓΕΣ Αντγο (ΙΠΠ-ΤΘ) κο Βασίλειο Τελλίδη και τον Δντη της ΔΠΣΣ/ΓΕΣ, τον Αντιστράτηγο (ΠΖ) κον Ιωάννην Ηλιόπουλον Δκτη 1ης Στρατιάς και τον Δντη της ΔΠΣΣ/1ης Στρατιάς, τον Αντιστράτηγο Δκτη Γ΄ Σώματος Στρατού κον Ηλίαν Λεοντάρην καθώς και σε όλους αυτούς οι οποίοι από διάφορες θέσεις φρόντισαν η εκπροσώπηση μας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αξιοπρεπής και άνετη.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΜΑΣ
     
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.

Γ.Δ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨