Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ» ΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ

Με έγγραφά τους προς το Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση: 

α. η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΑΣΩΣΕΩΣ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΕΩΣ & ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε

β. ο Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ  Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ  Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν  Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν 

γ. και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 

Προτείνουν την αναγραφή Γεωγραφικών Περιοχών, ως Ιδιαιτέρων, Δράσεως της Πολεμικής μας Αεροπορίας εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», κατά τα πρότυπα της αναγραφής των αντιστοίχων του Πολεμικού μας Ναυτικού.......


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
ΔΙΑΣΩΣΕΩΣ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΕΩΣ & ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε
ΚΡΟΝΟΥ 10 ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΝ 

ΠΡΟΣ : ΕΓΑ / Υ.ΕΘ.Α 
ΚΟΙΝ : α. ΕΓΑ / ΓΕΑ ΤΚ: 190 10
β. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ Α Τ Τ Ι Κ Η
ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.) ΑΠ : 245
Τηλ: 693 2 363515
Συν : Σελίδαι τριάκοντα (30) κατανεμημέναι εις τρία (03) Συνημμένα 

ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΝ 03 Μαΐου 2015 


ΘΕΜΑ: ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

1. Η Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε, έχει συσταθεί από ομάδα Ελλήνων Πολιτών, οι οποίοι ως «κοινό παρανομαστή» έχουν την αγάπη και μελέτη της Στρατιωτικης, κυρίως, Ιστορίας, την διάδοση της «Αεροπορικής Ιδέας», ως και συναφών θεμάτων.

2. Η Αποστολή και οι σκοποί της Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε, αναλύονται διεξοδικά τόσο εις το Καταστατικόν της, όσο και εις τα συνοπτικά ενημερωτικά, τα οποία συνυποβάλλονται.

3. Σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι να ευαισθητοποίηση και να προτείνει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που προΐστασθαι, προκειμένου άγνωστες σελίδες της Αεροπορικής μας Ιστορίας, να γίνουν ευρύτερα γνωστές εις τον Ελληνικό Λαό και κυρίως στους νέους μας..

4. Αφορμή, υπήρξε η πρόσφατος αναγραφή, εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», γεωγραφικών περιοχών όπου το Ελληνικό , τότε «Βασιλικό» και νύν «Πολεμικό», αλλα και «Εμπορικό», Ναυτικό , προσέφεραν τις Υπηρεσίες τους στον Συμμαχικό Αγώνα για την Παγκόσμια Δημοκρατία.

- 2 –

5. Από την μελέτη των τηρουμένων από εμάς Αρχείων και στοιχείων, εκθέτουμε τα ακόλουθα:

α. Η «Πολεμική Αεροπορία», συνεστήθη το 1929 ,ως αποτέλεσμα της Ιδρύσεως του «Υπουργείου Αεροπορίας» (Υ.Α), ως ο τρίτος Ανεξάρτητος Κλάδος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ), ενοποιουμένων των υφισταμένων:

(1) «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και

(2) «.Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας».

β. Παράλληλα, εις το ίδιο Υπουργείο, συνεστήθη και η «Διεύθυνσις Πολιτικής Αεροπορίας» (Πρόγονος της σημερινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – Υ.Π.Α -).

γ. Στις 25 Νοεμβρίου 1935, με την παλινόρθωση της Βασιλείας, η «Πολεμική Αεροπορία», μετονομάζεται εις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» (Ε.Β.Α).

δ. Η Ε.Β.Α, ως νεότευκτος Κλάδος των Ε.Ε.Δ, αλλα και ως Αποστολή, ήταν μοιραίο οι περισσότερες Γεωγραφικές Περιοχές Επιχειρησιακής Δράσεως, να επικαλύπτονται από τις Επιχειρήσεις που διεξήγαγον οι έτεροι δυο (02) Κλάδοι των Ε.Ε.Δ, ήτοι του Ε.Σ και του Β.Ν οπότε και είναι ήδη αναγεγραμμένες εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ».

ε. Υφίστανται όμως και άλλες Γεωγραφικές Περιοχές όπου οι Ελληνες Αεροπόροι έδωσαν το Επιχειρησιακό τους παρόν, αλλα και την ίδια τους την ζωή, είτε ως στελέχη της Ε.Β.Α, είτε ως αποσπασμένα πληρώματα στην Βασιλική Βρετανική Πολεμική Αεροπορία (R.A,F), είτε ως μέλη της Αεροπορικής Δυνάμεως του Ο.Η.Ε.

στ. Συγκεκριμένα οι περιοχές αυτές είναι:

(1) Όρος Ιβάν - Κιτσόκ Γκλάβα - Νινίτσα Σλαβίνια & Λύν – ΑΛΒΑΝΙΑ.

(2) Χαμπανίγια – ΙΡΑΚ.

(3) ΙΟΡΔΑΝΙΑ.

(4) Χάιφα – Μαθάνια & Ισμαηλία - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

(5) Αλεξάνδρεια – Μπούργκ Ελ Αράμπ & Αλμάζα – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

(6) ΣΟΥΔΑΝ.

(7) Γκαμπούτ – Ελ Άντεμ &Μάρσα Ματρούχ – ΛΙΒΥΗ.

(8) ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ.

(9) ΝΟΤΙΟΣ ΡΟΔΕΣΙΑ.

(10) Τέρμολι – Μπιφέρνο – Μπρίντεζι – Νουόβα – ΙΤΑΛΙΑ.

(11) ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ.

(12) ΛΙΒΑΝΟΣ.

(13) ΠΟΛΩΝΙΑ.

(14) ΚΟΝΓΚΟ.
- 3 –

ζ. Εις το σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν και οι παρακάτω περιοχές όπου Ελληνες Αεροπόροι εφονεύθηασν ιπτάμενοι με αεροπλάνα των «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και «Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας» από το 1917 εως και το 1922, προ της ενοποιήσεως, πολλοί εξ αυτών ενταφιασμένοι στα εκεί Διασυμμαχικά Κοιμητήρια, χωρίς αναγεγραμμένο Ονοματεπώνυμο, Βαθμό και Εθνικότητα:

(1) Καλλίπολη – Ναγαράς – Καζαμίρ – Σμύρνη – Πάνορμος – Σαραχανλί - ΤΟΥΡΚΙΑ.

(2) Ηλιούπολις – Μπάλ Μαχμούτ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.

6. Μετα τα ανωτέρω Προτείνουμε την αναγραφή των προαναφερομένων Γεωγραφικών Περιοχών, ως Ιδιαιτέρων, Δράσεως της Πολεμικής μας Αεροπορίας εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», κατά τα πρότυπα της αναγραφής των αντιστοίχων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

7. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βετεράνων Αεροπόρων (ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α.), προς τον οποίον κοινοποιείται επίσης το παρόν έγγραφον, παρακαλείται για τις απορρέουσες εκ του Καταστατικού του ενέργειες.

8. Ευρισκόμενοι εις την διάθεσιν σας δια κάθε περαιτέρω πληροφορίαν ή διευκρίνησιν επι των αναφερομένων, βέβαιοι δια την θετικήν αντιμετώπισιν της προτάσεως μας, εν αναμονή των ενεργειών σας,

ΔΙΑΤΕΛΟΥΜΕΝ

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

Δια την Ε.Ε.Ε.Σ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ



                         Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ     Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ
                            Β Ε Τ Ε Ρ Α Ν Ω Ν    Α Ε Ρ Ο Π Ο Ρ Ω Ν   
                                                         ΑΚΡΙΤΩΝ  3  ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ   ΑΘΗΝΑ  142 34                  
                                           ΤΗΛ.  210  27 75 267   FAX  210  27 16 168
                                 e-mail:  cptmga@otenet.gr

Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν                                                                    

ΠΡΟΣ: ΣΓ/ΥΕΘΑ-                                                 ΑΠ: ΠΑΝΣΥΒΑ / 2131
    ΕΓΑ/ΓΕΑ-
    AAKE – ΕΑΑΑ – ΣΑΣΙ – ΛΑΣ -  ΣΑΑΑΣ
ΚΟΙΝ : ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε                   
    ΜΜΕ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΝ                                   ΑΘΗΝΑΙ 21 ΜΑΙ 2015
                                                                                        
                                                                          

ΘΕΜΑ :  ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ      
              «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ»)
ΣΧΕΤ  :  ΑΠ: 245/03 MAI 2015/ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» ΑΜΚΕ/ΕΓΓΡΑΦΟΝ (ΟΣΟ)

Κύριοι,
   
  1. Η ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» ΑΜΚΕ, η οποία σύμφωνα με το Kαταστατικό της, έχει, μεταξύ άλλων, την διατήρηση της Αεροπορικής Ιστορίας και Μνήμης καθώς και την διάσωση Ιστορικών Αρχείων και Στοιχείων, με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της έκανε μια λίαν ενδιαφέρουσα πρόταση, σύμφωνα με την οποία αναφέρει:
                α. Με αφορμή, την πρόσφατο αναγραφή, εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», γεωγραφικών περιοχών όπου το Ελληνικό , Πολεμικό αλλά και Εμπορικό Ναυτικό, προσέφεραν τις Υπηρεσίες τους στον Συμμαχικό Αγώνα για την Παγκόσμια Δημοκρατία και μετά από μελέτη των τηρουμένων Αρχείων και στοιχείων, εξέθεσαν τα ακόλουθα:                  
                    (1)  Η «Πολεμική Αεροπορία», συνεστήθη το 1929,ως αποτέλεσμα της Ιδρύσεως του «Υπουργείου Αεροπορίας» (Υ.Α), ως ο τρίτος Ανεξάρτητος Κλάδος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ), ενοποιουμένων των υφισταμένων:
                                       (α) «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και
                                       (β) «Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας».
                    (2)  Παράλληλα, εις το ίδιο Υπουργείο, συνεστήθη και η «Διεύθυνσις Πολιτικής Αεροπορίας» (Πρόγονος της σημερινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – Υ.Π.Α -).
                    (3)  Στις 25 Νοεμβρίου 1935, με την παλινόρθωση της Βασιλείας, η «Πολεμική Αεροπορία», μετονομάζεται εις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» (Ε.Β.Α).
                    (4)  Η Ε.Β.Α, ως νεότευκτος Κλάδος των Ε.Ε.Δ, αλλά και ως Αποστολή, ήταν μοιραίο οι περισσότερες Γεωγραφικές Περιοχές Επιχειρησιακής Δράσεως, να επικαλύ-πτονται από τις Επιχειρήσεις που διεξήγαγον οι έτεροι δυο (02) Κλάδοι των Ε.Ε.Δ, ήτοι του Ε.Σ και του Β.Ν οπότε και είναι ήδη αναγεγραμμένες εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ».
                    (5)  Υφίστανται όμως και άλλες Γεωγραφικές Περιοχές όπου οι Έλληνες Αερο-πόροι έδωσαν το Επιχειρησιακό τους παρόν, αλλά και την ίδια τους την ζωή, είτε ως στελέχη της Ε.Β.Α, είτε ως αποσπασμένα πληρώματα στην Βασιλική Βρετανική Πολεμική Αεροπορία (R.A,F), είτε ως μέλη της Αεροπορικής Δυνάμεως του Ο.Η.Ε. οι οποίες αναφέρονται παρακάτω και είναι:
(α) Όρος Ιβάν - Κιτσόκ Γκλάβα - Νινίτσα Σλαβίνια & Λύν – ΑΛΒΑΝΙΑ.
                                      (β) Χαμπανίγια – ΙΡΑΚ.
                                      (γ) ΙΟΡΔΑΝΙΑ.
                                      (δ) Χάιφα – Μαθάνια & Ισμαηλία - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.
                                      (ε) Αλεξάνδρεια – Μπούργκ Ελ Αράμπ & Αλμάζα – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
                                      (στ) ΣΟΥΔΑΝ.
                                      (ζ) Γκαμπούτ – Ελ Άντεμ & Μάρσα Ματρούχ – ΛΙΒΥΗ.
                                      (η) ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ.
                                      (θ) ΝΟΤΙΟΣ ΡΟΔΕΣΙΑ.
                                      (ι) Τέρμολι – Μπιφέρνο – Μπρίντεζι – Νουόβα – ΙΤΑΛΙΑ.
                                      (ια) ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ.
                                      (ιβ) ΛΙΒΑΝΟΣ.
                                      (ιγ) ΠΟΛΩΝΙΑ.
                                      (ιδ) ΚΟΝΓΚΟ.
                    (6)  Παράλληλα αναφέρονται και οι παρακάτω περιοχές όπου Έλληνες Αεροπόροι εφονεύθησαν ιπτάμενοι με αεροπλάνα των «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και «Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας» από το 1917 έως και το 1922, προ της ενοποιήσεως, πολλοί δε εξ αυτών ευρίσκονται  ενταφιασμένοι στα εκεί Διασυμμαχικά Κοιμητήρια, χωρίς αναγεγραμμένο Ονοματεπώνυμο, Βαθμό και Εθνικότητα (πχ Περίπτωση Εφ. Ανθυπο-πλοιάρχου Σπυρίδωνος Χάμπα Β.Ν) :
                                     (α) Καλλίπολη – Ναγαράς – Καζαμίρ – Σμύρνη – Πάνορμος – Σαραχανλί –
                                     ΤΟΥΡΚΙΑ.
                                     (β) Ηλιούπολις – Μπάλ Μαχμούτ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
             β.  Μετά τα ανωτέρω προτείνει την αναγραφή των προαναφερομένων Γεωγρα-φικών Περιοχών, ως Ιδιαιτέρων, Δράσεως της Πολεμικής μας Αεροπορίας εις το περι-στύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», κατά τα πρότυπα της αναγραφής των αντιστοίχων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

  1. Το ΔΣ/ΠΑΝ.ΣΥ.Β.Α. αφού μελέτησε την πρόταση και έλαβε υπ΄ όψιν τα παρα-
ταθέντα στοιχεία, κρίνει ότι η υλοποίηση της προτάσεως αυτής, (μερικώς ή καθ’ ολοκληρίαν κατα την κρίση σας) είναι απαραίτητη για την Εθνική και Αεροπορική Μνήμη, ολοκληρώνει το «ΜΝΗΜΕΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση της Εθνικής μας Κληρονομίας και διάδοση της Αεροπορικής Ιδέας στις επερχόμενες γενεές, ενώ ταυτόχρονα αποτίεται φόρος ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ στους αγνώστους αυτούς Αεροπόρους μας και στην δράση τους.
          3.   Βέβαιοι για την θετική αντιμετώπιση της προτάσεως μας, παρακαλούμε για τις
δικές σας ενέργειες.

                                                           Διατελούμε
                                                           Μετά Τιμής

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ


  ΜΙΧΑΗΛ  ΑΝΘΙΜΟΣ                                                             ΚΩΣΤΑΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
   τ. Κυβερνήτης ΟΑ                                                                       τ. Κυβερνήτης ΟΑ






ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΠΡΟΣ: ΣΓ/ΥΕΘΑ-                                                 ΑΠ: ΣΑΑΑΣ / 301
    ΕΓΑ/ΓΕΑ-                                              ΑΘΗΝΑΙ 28 ΜΑΙ 2015
    AAKE – ΕΑΑΑ – ΣΑΣΙ
ΚΟΙΝ : ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» Α.Μ.Κ.Ε                   
    ΜΜΕ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΝ  
    ΠΑΝΣΥΒΑ                              
ΘΕΜΑ :  ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ      
              «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ»)
ΣΧΕΤ  :  ΑΠ: 245/03 MAI 2015/ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» ΑΜΚΕ/ΕΓΓΡΑΦΟΝ (ΟΣΟ)
Κύριοι
  1. Η ΕΕΕΣ «ΚΗΡΥΚΕΙΟΝ» ΑΜΚΕ, η οποία σύμφωνα με το Kαταστατικό της, έχει, μεταξύ άλλων, την διατήρηση της Αεροπορικής Ιστορίας και Μνήμης καθώς και την διάσωση Ιστορικών Αρχείων και Στοιχείων, με το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της έκανε μια λίαν ενδιαφέρουσα πρόταση, σύμφωνα με την οποία αναφέρει:
                α. Με αφορμή, την πρόσφατο αναγραφή, εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», γεωγραφικών περιοχών όπου το Ελληνικό , Πολεμικό αλλά και Εμπορικό Ναυτικό, προσέφεραν τις Υπηρεσίες τους στον Συμμαχικό Αγώνα για την Παγκόσμια Δημοκρατία και μετά από μελέτη των τηρουμένων Αρχείων και στοιχείων, εξέθεσαν τα ακόλουθα:                  
                    (1)  Η «Πολεμική Αεροπορία», συνεστήθη το 1929,ως αποτέλεσμα της Ιδρύσεως του «Υπουργείου Αεροπορίας» (Υ.Α), ως ο τρίτος Ανεξάρτητος Κλάδος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Ε.Δ), ενοποιουμένων των υφισταμένων:
                                       (α) «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και
                                       (β) «Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας».
                    (2)  Παράλληλα, εις το ίδιο Υπουργείο, συνεστήθη και η «Διεύθυνσις Πολιτικής Αεροπορίας» (Πρόγονος της σημερινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – Υ.Π.Α -).
                    (3)  Στις 25 Νοεμβρίου 1935, με την παλινόρθωση της Βασιλείας, η «Πολεμική Αεροπορία», μετονομάζεται εις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» (Ε.Β.Α).
                    (4)  Η Ε.Β.Α, ως νεότευκτος Κλάδος των Ε.Ε.Δ, αλλά και ως Αποστολή, ήταν μοιραίο οι περισσότερες Γεωγραφικές Περιοχές Επιχειρησιακής Δράσεως, να επικαλύπτονται από τις Επιχειρήσεις που διεξήγαγον οι έτεροι δυο (02) Κλάδοι των Ε.Ε.Δ, ήτοι του Ε.Σ και του Β.Ν οπότε και είναι ήδη αναγεγραμμένες εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ».
                    (5)  Υφίστανται όμως και άλλες Γεωγραφικές Περιοχές όπου οι Έλληνες Αερο-πόροι έδωσαν το Επιχειρησιακό τους παρόν, αλλά και την ίδια τους την ζωή, είτε ως στελέχη της Ε.Β.Α, είτε ως αποσπασμένα πληρώματα στην Βασιλική Βρετανική Πολεμική Αεροπορία (R.A,F), είτε ως μέλη της Αεροπορικής Δυνάμεως του Ο.Η.Ε. οι οποίες αναφέρονται παρακάτω και είναι:
(α) Όρος Ιβάν - Κιτσόκ Γκλάβα - Νινίτσα Σλαβίνια & Λύν – ΑΛΒΑΝΙΑ.
                                      (β) Χαμπανίγια – ΙΡΑΚ.
                                      (γ) ΙΟΡΔΑΝΙΑ.
                                      (δ) Χάιφα – Μαθάνια & Ισμαηλία - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.
                                      (ε) Αλεξάνδρεια – Μπούργκ Ελ Αράμπ & Αλμάζα – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
                                      (στ) ΣΟΥΔΑΝ.
                                      (ζ) Γκαμπούτ – Ελ Άντεμ & Μάρσα Ματρούχ – ΛΙΒΥΗ.
                                      (η) ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ.
                                      (θ) ΝΟΤΙΟΣ ΡΟΔΕΣΙΑ.
                                      (ι) Τέρμολι – Μπιφέρνο – Μπρίντεζι – Νουόβα – ΙΤΑΛΙΑ.
                                      (ια) ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΙΑ.
                                      (ιβ) ΛΙΒΑΝΟΣ.
                                      (ιγ) ΠΟΛΩΝΙΑ.
                                      (ιδ) ΚΟΝΓΚΟ.
                    (6)  Παράλληλα αναφέρονται και οι παρακάτω περιοχές όπου Έλληνες Αεροπόροι εφονεύθησαν ιπτάμενοι με αεροπλάνα των «Στρατιωτικής Αεροπορίας» και «Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας» από το 1917 έως και το 1922, προ της ενοποιήσεως, πολλοί δε εξ αυτών ευρίσκονται  ενταφιασμένοι στα εκεί Διασυμμαχικά Κοιμητήρια, χωρίς αναγεγραμμένο Ονοματεπώνυμο, Βαθμό και Εθνικότητα (πχ Περίπτωση Εφ. Ανθυπο-πλοιάρχου Σπυρίδωνος Χάμπα Β.Ν) :
                                     (α) Καλλίπολη – Ναγαράς – Καζαμίρ – Σμύρνη – Πάνορμος – Σαραχανλί – ΤΟΥΡΚΙΑ.
                                      (β) Ηλιούπολις – Μπάλ Μαχμούτ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
                                    
             β.  Μετά τα ανωτέρω προτείνει την αναγραφή των προαναφερομένων Γεωγραφικών Περιοχών, ως Ιδιαιτέρων, Δράσεως της Πολεμικής μας Αεροπορίας εις το περιστύλιον του Μνημείου «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», κατά τα πρότυπα της αναγραφής των αντιστοίχων του Πολεμικού μας Ναυτικού.

  1. Το ΔΣ/Σ.Α.Α.Α.Σ. αφού μελέτησε την πρόταση και έλαβε υπ΄ όψιν τα παρα-
ταθέντα στοιχεία, κρίνει ότι η υλοποίηση της προτάσεως αυτής,  είναι απαραίτητη για την Εθνική και Αεροπορική Μνήμη, ολοκληρώνει το «ΜΝΗΜΕΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ», συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση της Εθνικής μας Κληρονομίας και διάδοση της Αεροπορικής Ιδέας στις επερχόμενες γενεές, ενώ ταυτόχρονα αποτίεται φόρος ΤΙΜΗΣ & ΜΝΗΜΗΣ στους αγνώστους αυτούς Αεροπόρους μας και στην δράση τους.
          3.   Βέβαιοι για την θετική αντιμετώπιση της προτάσεως μας, παρακαλούμε για τις
δικές σας ενέργειες.

                                                               Μετά Τιμής
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΛΙΑΣ                                                        ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
            ΤΧΗΣ (Α.Σ) εα                                                                              Άνχης (ΔΒ) εα

Ιατρίδη &Θράκης 66Α Βόλος ΤΚ 38445  Τηλ. 6945373107 -2421030470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨