Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ



Γράφει ο 
Γιάννης Αβραμίδης Σμχος (ε.α)                                                                                    
      Όλοι γνωρίζουμε ότι το ταξίδι χωρίς επιστροφή είναι ΕΝΑ ¨το ταξίδι στον άλλο κόσμο¨. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 100.000 αιτήσεις από ανθρώπους που επιθυμούν αυτό το ταξίδι στο Άρη και ξέρουν εάν επιλεγούν δεν θα ξαναγυρίσουν στη ΓΗ. Το 1961 ο Πρόεδρος των Η.Π.Α   Τ.Φ. Κένεντι έλεγε (διαβεβαίωνε), ότι πριν το τέλος  αυτής της δεκαετίας θα στείλουμε άνθρωπο στη Σελήνη και θα τον φέρουμε πίσω με ασφάλεια, κάτι που έγινε και πολλοί από εμάς το ζήσαμε. Ποιό είναι λοιπόν αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή στο οποίο μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν να συμμετάσχουν;........
 Ποιές είναι οι δυσκολίες που παρουσιάζει, ώστε να είναι ακόμη και σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας περίπου μισό αιώνα μετά  το εγχείρημα της κατάκτησης της Σελήνης, ανυπέρβλητες; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις. Πρώτα απ’ όλα το ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη είναι στο πλησιέστερο σε εμάς πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. 

Τα ακόλουθα στοιχεία πιστεύω ότι δίνουν μια λογική εξήγηση στο χαρακτηρισμό ¨ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη¨. Ο Πλανήτης Άρης είναι ο τέταρτος κατά σειράν του ηλιακού μας συστήματος (η ΓΗ είναι  τρίτος κατά σειράν). Η μέση απόστασή του από τον Ήλιο είναι 227 εκατ. χιλ., (μέση απόσταση Ηλίου-Γης 150 εκατ. χιλ.), οι πλανήτες διαγράφουν περί τον Ήλιο ελλειπτικές τροχιές. Περιστρέφεται περί τον Ήλιο σε 686 ημερ.23 ώρες και 31’ ( η Γή περί τον Ήλιο σε 365, 25 ημέρες). Ανά 16 έτη ο Άρης έρχεται στη πλησιέστερη απόσταση από τη Γή που είναι 58 εκατ. χιλ. 

Περιστρέφεται περί τον άξονά του σε 24 ώρες 37’ και 23’’. Από τα παραπάνω στοιχεία και με το υπάρχον, συμβατικό πυραυλικό σύστημα, υπολογίζοντας τις τροχιές Γης και Άρη γύρο από τον Ήλιο ώστε να βρεθούν στο πλησιέστερο δυνατό σημείο, το ταξίδι Γη-Αρη  μπορεί να καλυφθεί σε 7-9 μήνες. Στη συνέχεια για να πετύχουμε το νέο πλησιέστερο σημείο απόστασης Γη-Άρη θα πρέπει να παραμείνουμε στην επιφάνειά του για δύο γήινα έτη διότι μια περιστροφή του Άρη περί τον Ήλιο διαρκεί περίπου 686γήινες μέρες διπλάσιες της περιστροφής της Γής.                                                                                                                                                                                                                                     .  
  Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι οι μηχανισμοί συντήρησης της ζωής που θα χρειαστούν στο Άρη , αφού υπάρχουν πολλές διαφορές με αυτές της Γης μερικές των οποίων είναι: Δέχεται το 43% της θερμότητας που δέχεται η Γη. Η ατμόσφαιρά του περιέχει οξυγόνο 1/5 αυτού της Γης και είναι αραιότερη. Η πίεση στη επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 4 εκατοστά της υδραργυρικής στήλης , πίεση που αντιστοιχεί σε ύψος 25.000 μέτρων στη Γη.  Η αραιότητα της ατμόσφαιρας του Άρη οφείλεται στην επ’ αυτού ασθενή ένταση της βαρύτητας.  Εν τούτοις όπως η Γή έτσι και ο Άρης έχει διακεκαυμένη, δύο εύκρατους και δύο πολικές ζώνες.  
         
Τα παραπάνω προβλήματα του ταξιδιού στον Άρη ίσως σήμερα να είχαν επιλυθεί εάν οι αποστολές στη Σελήνη των προγραμμάτων ¨Απόλλων¨ είχαν επιστημονικούς στόχους. Δυστυχώς βασίστηκαν  σε ένα κοντόφθαλμο όραμα ¨να πάμε πρώτοι και να στήσουμε τη σημαία¨,  σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες οι έρευνες που έγιναν ήταν πενιχρές. Ξέρουμε αρκετά για τη Σελήνη πρέπει όμως να μάθουμε πολύ περισσότερα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες εγκαθιστώντας μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια μέσα στους μεγάλους κρατήρες στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θα μπορούσαμε να μελετήσουμε την ίδια την αρχή του χρόνου του σύμπαντος. Αυτό θα είναι ένα γερό τεστ για την παραμονή μας στο Άρη και το ταξίδι να είναι με εισιτήριο επιστροφής.                                                                                     

  Θα κλείσω με κάτι αισιόδοξο για το διάστημα. Τα τελευταία χρόνια τα διαστημικά προγράμματα παρουσιάζουν κάποιο ανταγωνισμό με συμμετοχή περισσότερων κρατών εκτός από Η.Π.Α και  Ρωσία, στο παιχνίδι μπαίνουν Ευρώπη , Καναδάς , Κίνα , Ιαπωνία και άλλοι. Αναμφισβήτητη η πολύ- πολιτισμικότητα του Διαστημικού σταθμού. Ένα άλλο στοιχείο που ενθαρρύνει τα προγράμματα εξερεύνησης του διαστήματος είναι η εμπλοκή των επιχειρήσεων με το λεγόμενο ¨διαστημικό τουρισμό¨ που κερδίζει συνεχώς έδαφος. 

Τα ιδιωτικά ταξίδια στο διάστημα είναι γεγονός η εταιρεία Virgin Galactic με εισιτήριο 250.000 δολάρια ετοιμάζει  με οκτώ επιβάτες μια βόλτα στο Διάστημα. Το εισιτήριο είναι απαγορευτικό για τους πολλούς, το αισιόδοξο όμως σε 4-5 χρόνια εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 50.000 δολ. καλό ταξίδι και καλή επιστροφή!!!_

                                                                                                                            
Κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ_ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨