Καλώς ήρθατε στο:http://aeroporiapostratos.blogspot.gr ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ παρουσίασης θεμάτων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα. Στείλτε το άρθρο σας στο: aeroporiapostratos@gmail.com


"ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ"

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην Ελλάδα, για να ταφούν με τιμές ηρώων επιστρέφουν την Παρασκευή, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους, τα λείψανα δεκαεπτά στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974..............Στις 9 το πρωί στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα.

Παρόντες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώ την κυβέρνηση της Ελλάδος εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Παπαλάμπρου και οι Ανθυπασπιστές Νικόλαος Κρητικός και Νικόλαος Αθανασίου υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, ο Αντιπτέραρχος Βασίλειος Παναγόπουλου ήταν ο Κυβερνήτης του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και οι Ανθυπασπιστές Σωτήριος Κουρούνης και Στέφανος Τζιλιβάκης οι καταδρομείς.

Εννέα άλλοι ήταν ανθυπασπιστές του Πεζικού και του Μηχανικού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε κατεχόμενη περιοχή βόρεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου και τάφηκαν μετά τις εκεί επικές μάχες κατά των εισβολέων, ο Ελευθέριος Ανθης, ο Γεώργιος Ζερβομανώλης, ο Αθανάσιος Καραγεώργος, ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύριος Σίννης, ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο Βασίλειος Τριάντης και ο Γεώργιος Χαμουργιωτάκης. Ένας, ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, ήταν μέλος του πληρώματος της ηρωικής τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στις 8 Αυγούστου 1964.

«Είμαστε μαζί ξανά, Ελλάδα και Κύπρος, σε ένα ακόμη προσκλητήριο ηρώων. Σε ένα ακόμη προσκλητήριο, στο οποίο οι μεγάλοι παρόντες της ιστορίας, εδώ δίπλα μας, «κρατούν στα σταυρωμένα χέρια τους της καμπάνας το σχοινί», είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Και συνέχισε:

«Παραδίδουμε σήμερα στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας, αλλά και στους συγγενείς, τα ιερά οστά 17 ηρώων. Δεκαεπτά νέων ανθρώπων που έδωσαν νόημα στον όρο «έθνος» και στην κοινή μοίρα, μαχόμενοι και δίνοντας τη ζωή τους για την Κυπριακή Δημοκρατία.



Τρείς από τους ήρωες που σήμερα τιμούμε, αποτελούσαν μέλη της αποστολής αυτοκτονίας των «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» του 1974, τρείς άλλοι ήρωες μέλη της ηρωικής ΕΛΔΥΚ που έπεσαν επίσης το καλοκαίρι του 1974 και ένας από τους νεκρούς μας, μέλος του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων που κτυπήθηκε από την τουρκική αεροπορία τον Αύγουστο του 1964.
Όλοι οι ανωτέρω ευρέθησαν σε έρευνες που έγιναν στις ελεύθερες περιοχές.
Οι υπόλοιποι 10 από τους 17 ήταν μαχητές της ΕΛΔΥΚ που βρέθηκαν σε δύο ξεχωριστούς χώρους ταφής στα κατεχόμενα, ύστερα από ηρωικές μάχες και της θυσίας τους.

Θα ήθελα φίλε Υπουργέ, να μεταφέρετε σε όλους των συγγενών που δεν είναι σήμερα παρόντες ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης από την Κύπρο. Αγνής, άδολης αγάπης και βαθιάς εκτίμησης για ό,τι μας πρόσφεραν οι άνθρωποί τους. Η Κυβέρνηση και ο Κυπριακός Ελληνισμός στο σύνολο του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τις οικογένειες των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους προασπίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας δίνουν σήμερα το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε για την απαλλαγή από την κατοχή.



Γνωρίζω πως τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική τους παρουσία. Ας είναι όμως ο μεγάλος σκοπός, για τον οποίο χάθηκαν, η δική τους παρηγοριά.
Ταυτόχρονα, επειδή έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος, θα ήθελα να μεταφέρετε και μια απολογία, για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.
Έγιναν λάθη – καλής πίστεως θα πρέπει να πω -, υπήρξαν καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, ωστόσο θέλω να τονίσω πως είμαστε σήμερα σε θέση να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων όσοι έπεσαν για την Κύπρο. Ο σεβασμός μας θα πρέπει να θεωρείται και είναι δεδομένος και η παρουσία μου εδώ, σε αυτή την συγκινητική εκδήλωση, αυτό θέλει να τονίσει.



Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων μας,

Η Κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, όπως και οι προηγούμενες βεβαίως Κυβερνήσεις, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο στο πλαίσιο των συναντήσεών μου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και σε άλλες συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο.



Ενόψει της τραγικότητας του θέματος και της καθαρά ανθρωπιστικής του διάστασης και λόγω του ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ περιορισμένα, θα ενταθεί από μέρους μας ακόμα πιο έντονα η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η προσπάθειά μας στοχεύει στο να πειστεί όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο διεθνής παράγον, και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει, να ανοίξουν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, των εμπλεκομένων τότε δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα και η Τουρκία να επιτρέψει ανεμπόδιστα και χωρίς όρους, τη διερεύνηση σε κάθε μέρος που υπάρχει πληροφορία ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοί μας.



Αναγνωρίζω και τιμώ τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους. Είναι όμως γεγονός πως λόγω τη έλλειψης ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας από την Τουρκία δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, απαντήσεις για τις σκόπιμες, εγκληματικές μετακινήσεις οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως της Άσσιας, του Κορνόκηπου, του Αγίου Ιλαρίωνα, κλπ. Και σε αυτό το τραγικό θέμα δεν υπήρξε οποιαδήποτε δυστυχώς πρόοδος.

Παρά την απόφαση της Τουρκίας για παραχώρηση άδειας για 10 εκταφές κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, σε χώρους που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες κατοχής, τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να δοθεί απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο για εκταφές όσο και για έρευνες για ύπαρξη χώρων ταφής”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Στις 12:30 στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αποδόθηκαν οι δέουσες στρατιωτικές τιμές κατά την αναχώρηση των λειψάνων των 17 πεσόντων, για την Αθήνα.

Τα λείψανα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.



Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ.

Άλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.

Άλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.

Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι.

Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του ’74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη φωτογραφία φαίνεται ο κυβερνήτης του μοιραίου Noratlas- 4, Παναγόπουλος Βασίλειος ( Η φωτογραφία δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον αδελφό του)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το http://aeroporiapostratos.blogspot.gr/ είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο Ιστολόγιο, που έχει ως σκοπό την παρουσίαση θεμάτων - ανακοινώσεων των Αποστράτων. Με Αντικειμενικότητα, Τεκμηρίωση των Ειδήσεων και Σεβασμό στην Αεροπορική Ιδέα!
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων των άρθρων που μας ζητούνται για ανάρτηση - των σχολίων των επισκεπτών μας στο κάτω μέρος των αναρτήσεων - καθώς και των θεμάτων που αναμεταδίδουμε για πληροφόρηση από άλλα Ιστολόγια ή το διαδίκτυο. Όλα τα ανωτέρω τα αφήνουμε αποκλειστικά στην κρίση των αναγνωστών μας. Εμείς απλά κάνουμε καταγραφή των γεγονότων. Μπορείτε και σεις να στείλετε προς ανάρτηση τη δική σας άποψη ή και το σχόλιο σας . Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα από μέρους μας.
Τα σχόλια επιτρέποντα καθώς και τα ανωνύμως. Σας παρακαλούμε όμως στα γραφόμενά σας να είστε ευπρεπείς - σύμφωνα με τους Νόμους και να αποφεύγονται ύβρεις κατά προσώπων και ατεκμηρίωτων στοιχείων. Η ανάρτησή των σχολίων θα γίνεται με μικρή καθυστέρηση και μετά από σχετικό έλεγχο ΜΟΝΟΝ για την ευπρέπεια του λόγου και για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων μελλοντικών καταστάσεων μεταξύ προσώπων που πιθανόν να θίγονται. Οι επισκέπτες – αναγνώστες μας μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και όπως το επιθυμούν. Στο Ιστολογίο μας διατηρούμε το δικαίωμα της ευπρέπειας λόγου όλων των συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων των αναγνωστών μας , παρακαλούμε σεβαστείτε το, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας.
aeroporiapostratos@gmail.com

Ανακοίνωση aeroporiapostratos


Οι αναρτήσεις άλλων Ιστολογίων, τα άρθρα & oι επιστολές που δεχόμαστε για ανάρτηση και τις αναρτούμε αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους υπογράφοντες. Δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε και τις απόψεις τους.

Μας αφορούν μόνον (όποτε και αν) οι δικοί μας σχολιασμοί & αναρτήσεις.

Στηρίζουμε όμως και προωθούμε το δικαίωμα του καθ΄ ενός να εκφράζεται ελεύθερα και το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Σχόλια μη ευπρεπή (βλέπε πεδίο σχολίων) θα διαγράφονται.


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς όλους τους << φίλους συναδέλφους>> του Διαδικτύου..... Blog(ατζήδες) & Facebook(άδες) : το copy - paste επιτρέπεται αλλά <μην ξεχάσεις>> στο τέλος να γράψεις την ΠΗΓΗ που το πήρες -aeroporiapostratos-¨Αυτό που ΔΕΝ θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ εσύ στους άλλους¨